Що є в переліку арештованих активів, представленому АРМА, і як ним користуватися
21 березня 2019 08:42
Автор: Тетяна Колісник

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) представило Перелік арештованих активів – вичерпний список арештованого рухомого та нерухомого майна, цілісних майнових комплексів, транспортних засобів та грошових коштів, які знаходяться в їхньому управлінні.

Презентація відбулася 19 березня 2019 року. Представники АРМА обіцяють оновлювати перелік щомісяця і виставляти на офіційному веб-сайті агентства АРМА. Реєстр арештованих активів обіцяють створити до кінця року.

Перелік арештованих активів створили, щоб:

  • сприяти налагодженню співпраці між бізнесом та АРМА;
  • пришвидшити процес передачі арештованих активів АРМА;
  • забезпечити прозорість управління АРМА арештованими активами;
  • запобігати поширенню недостовірної інформації про АРМА.

Наразі у Переліку – 726 одиниць майна, які прокуратура і суди передали АРМА для управління або мають передати найближчим часом.

Подивитися Перелік, затверджений станом на 15 березня 2019 року, можна за посиланням: http://bit.ly/2Yac1WT

Документ відповідає Вимогам до змісту Переліку (затверджені Наказом АРМА від 05.03.2019 р.): http://bit.ly/2OgnOhY

Як «читати» Перелік арештованих активів?

Активи у Переліку описано за шістьма критеріями: вид активу, опис активу, регіон знаходження, ухвала про передачу активу у власність та поточний статус управління.

Наприклад:

Вид активу: Рухоме майно

Опис активу: ЗИЛ 5301, № шасі XTZ5301A010054268

Регіон знаходження активу: Рівненська область, Рівненський район, смт. Клевань

Ухвала про передачу активу в управління: Ухвала слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва від 18.05.2018 у справі №760/13056/17

Поточний статус управління: Очікує передачі в управління АРМА органами прокуратури

Які види активів вказані у переліку:

  • рухоме майно (вугілля, судна, підакцизні товари, автомобілі, зернові культури, сільськогосподарська техніка, заводське обладнання);
  • нерухоме майно (житлові та нежитлові приміщення, водонапірні башти, трансформаторні підстанції, земельні ділянки); 
  • майно, що посвідчує корпоративні права (акції, цінні папери, статутний капітал);
  • транспортні засоби (легкові та вантажні автомобілі);
  • грошові кошти.

В описі активу є лише тип та стан готовності будівлі, якщо це нерухоме майно (зрідка вказують площу), марка та номер кузова авто (якщо рухоме майно) або кількість акцій, тип компанії та ЄДРПОУ.

Регіон знаходження – це, власне, лише регіон: область, район, село, місто (іноді лише область). Адреси об'єкту немає.

Детальну інформацію про актив можна дізнатися з розділу «Ухвала про передачу активу в управління» – там вказані дата і номер рішення щодо активу та суд, що його прийняв.

У розділі «Поточний статус управління» вказана інформація про стадію управління арештованими активами. А саме – один з наступних варіантів:

  1. Актив очікує передачі АРМА органами прокуратури. Це означає, що АРМА стало відомо, що ухвалою слідчого судді чи суду винесено рішення про передачу активу, але це рішення ще не потрапило до них.
  2. Підготовча стадія – охоплює період від офіційного повідомлення АРМА про передачу активу в управління до моменту оголошення конкурсу на обрання управителя (на цьому етапі відбувається аналіз активу, реєстрація обтяжень, реєстрація прав, фактична передача активу від прокуратури до АРМА).
  3. Конкурсний відбір управителя – означає, що тендерним комітетом АРМА прийняте рішення про початок конкурсного відбору управителя, і цей конкурсний відбір триває (на цьому етапі конкурси відкриті і можна подавати заявки на управителя майном);
  4. Організація передачі активу управителю – означає, що конкурсний відбір завершено. Триває процес передачі активу управителю за актом прийому-передачі (підготовка до виконання договору, виконання зобов’язань, які новообраний управитель давав під час проведення конкурсу).
  5. Управління за договором – означає, що договір укладений, і актив переданий управителю за актом прийому-передачі, при цьому управління не припинене.
  6. Передано для реалізації – активи, позначені цією відміткою, наразі передані для реалізації (продажу) і, відповідно, будь-хто може долучитися до електронного аукціону і взяти участь у торгах;
  7. Розміщення на депозиті – застосовується виключно для грошових коштів.