Пошуковець Ring: що це таке і як він працює
18 лютого 2019 15:53
Автор: Тетяна Колісник

Команда Bihus.Іnfo (ГО «Канцелярська сотня») запустила проект Ring – пошукову систему, яка наразі містить інформацію з 12 реєстрів та баз даних.

Про особливості роботи з Ring розповів головний розробник пошуковця, співзасновник ГО «Канцелярська сотня» Дмитро Чаплинський.

Що таке Ring

Ring (Кільце) – реєстр реєстрів, єдине віконце, через яке можна задавати пошукові запити до різних наборів даних та реєстрів. Він базується на інформації, що збиралися у рамках проектів «Канцелярська сотня» (Bihus.Іnfo) та відкритих даних держави.

Принцип роботи пошукової системи – офіційність, відкритість, відсутність реєстрації капчі.

Девіз поцуплений у темного володаря Саурона: One ring to rule them all.

Завдяки новоствореному пошуковику можна знайти інформацію про людей, компанії, адреси та зв’язки у таких наборах даних:

  • власники значної частки SMIDA (понад 5%) та звіти акціонерних товариств SMIDA (Stock market infrastructure development agency of Ukraine - Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України);
  • помічники народних депутатів та помічники місцевих депутатів;
  • Єдиний державний реєстр юросіб (відслідковує зміни в реєстрі, вказує бенефіціарів, керівництво компанії, номінальних власників та як змінювалися ці дані протягом останніх 3-х років);
  • Реєстр власників елітної нерухомості;
  • декларації родинних зв’язків суддів та кандидатів у судді;
  • електронні та паперові декларації;
  • учасники місцевих виборів 2015 року (інформація про понад 200 тис. осіб, які балотувалися на місцевих виборах, – короткі біографії учасників виборів, хто, де та від якої партії балотувався);
  • ліцензії та дозволи ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція) - 1,5 млн записів – персони, компанії, отримувачі дозволів, виконавці проектів й замовлень.

Унікальність Ring

Більшість інформації, закладеної в основу пошуковця, доступна для широкої аудиторії. Проте пошук по Ring у цілому унікальний тим, що він інтелектуальний та використовує усі напрацювання ГО «Канцелярська сотня» (Bihus.Іnfo) з пошуку українською та іншими мовами. А саме:

  • автодоповнення ПІБ та назв компаній;
  • пошук ПІБ трьома різними мовами з урахування різних варіантів написання імен та прізвищ;
  • пошук адрес із урахуванням перейменованих вулиць та населених пунктів;
  • нечіткий пошук із неповним співпадінням;
  • фільтрація результатів за набором даних.

Ring працює безкоштовно – без реєстрацій та капчі. Також наявні зручні таймлайни змін у компаніях для пошуку по реєстру компаній (програмний інтерфейс для автоматизованого доступу до даних).

Більше можливостей для пошуку по базі SMIDA

Пошук по базі SMIDA, що об’єднує інформацію по фінансах і учасниках акціонерних товариств, завдяки Ring став зручним і простим. У пошуковець лише потрібно ввести назву компанії, код ЄДРПОУ або ПІБ одного з її керівників, акціонерів або членів рад/комісій. Потім залишити «відмітку» пошуку в релевантних пунктах – і всі власники значної частки та всі можливі звіти стануть доступними.

Найважливіша інформація інтегрована на сайті, а от оригінали звітів можна буде знайти за посиланням.

Унікальність Ring під час пошуку по цій базі полягає у спрощенні отримання інформації.

Зокрема, дані зі звітів акціонерних товариств довгий час були доступні лише на їхніх сайтах і то – за попередньою реєстрацією. Для доступу потрібно було проходити капчу, а перегляд звітів був обмежений – не більше одного на хвилину.

Крім того, пошук SMIDA працював недосконало через «брудні» дані: ПІБ та назви юридичних осіб були внесені мішаниною латиниці та української мови, тому інформація часто не знаходилась.

Розробники Ring зібрали всі дані SMIDA через API (спосіб отримання даних із реєстру за допомогою програмних методів – електронні запити надсилаються та отримуються в машиночитному форматі) та додатково опрацювали їх. Тепер пошукові запити можна писати навіть латиницею.

Особливості пошуку по документах ДАБІ

Дані ДАБІ були у вільному доступі досить давно, але вони не мали наскрізного пошуку (для реєстру дозволів треба було знати не лише суть пошуку, а й дату видачі). Також у базі пошуку ДАБІ нормально не функціонує перелік результатів (наприклад, не можна відкрити 11-ту сторінку знайдених результатів, оскільки на неї просто немає посилання).

Розробники Ring зібрали всі дані ДАБІ (навіть ті, які нелегко дістати з офіційного реєстру) почистили їх та додали в систему пошуку Ring.

Алгоритм роботи з Ring

Відкрити головну сторінку, написати пошуковий запит (ПІБ, назва компанії або організації, адреса), за потреби – обрати джерела даних, де плануєте шукати (або просто шукати по всіх). Потім – переглянути результати. Якщо нічого не знайшли, варто подивитися результати пошуку за неповним співпадінням.

Результати пошуку будуть у вигляді карток. Якщо навести на них курсор, то можна побачити фрагмент, який має співпадіння з вашим пошуковим запитом. Клікнувши на картку, ви отримаєте повний запис вашої знахідки (наприклад, уже готової до друку).

xs-Скрін 1.png

Ресурс постійно оновлюється та поповнюється. Скоро будуть нові набори даних та оновлені старі.